Mese a szocializmusról

2010.11.28. 00:10

        T a n u l s á g o s ! ! !


Egy egyetemi professzor azt állította, hogy soha nem buktatott meg senkit, de egyszer mégis megbuktatott egy egész csoportot.

Az az osztály azt állította, hogy a szocializmus működőképes és soha senkinek nem kellene sem gazdagnak, sem szegénynek lenni, mindenkinek EGYENLŐNEK kellene lennie!

A professzor azt mondta nekik:

"OK, akkor ezen a csoporton végzünk egy kísérletet a szocializmussal kapcsolatban.

Mindenkinek a jegye átlagolva lesz, mindenki ugyanazt a jegyet fogja kapni, így végül senki nem fog megbukni és senkinek sem lesz A (kiváló) jegye."

Az első vizsga után, a kapott jegyek átlagolva lettek és mindenki B-t kapott.
Azon diákok, akik keményen tanultak, nagyon mérgesek voltak, akik keveset tanultak azok örültek.

 

Ahogy közeledett a második teszt, azon diákok, akik keveset tanultak korábban, most még kevesebbet tanultak. Akik korábban keményen tanultak, azt mondták, hogy most ők is szeretnének alamizsnát, így kevesebbet tanultak. A második teszt eredményeként mindenki D-t kapott.


Így már senki sem volt boldog.

A harmadik teszt végén a jegyek átlaga F (megbukott) lett.

A jegyek nem emelkedtek, mert a diákok elkezdtek veszekedni, vádolni és utálni egymást, és senki nem akart a másik javáért tanulni.
A diákok nagy meglepetésére mindenki elbukott.

A professzor azt mondta nekik: a szocializmus legvégül így is - úgy is elbukott volna.                       Amikor a jutalom nagy, az erőfeszítés a siker érdekében úgyszintén nagy.                                         De amikor az állam már nem biztosítja azt a jutalmazást, senki sem próbál meg sikeres lenni.

Ennél egyszerűbb magyarázat nem is lehetett volna.

Az állam nem tud adni valakinek úgy, hogy előtte ne vegyen el valaki mástól.

Amikor a lakosság fele azt látja, hogy megteheti, hogy nem dolgozik, mert a lakosság másik felének gondja lesz rá, illetve amikor az a fél, amelyik dolgozott, rájön, hogy nincs értelme dolgoznia, mert mások a haszonélvezői az ő munkájának, ez a végét jelenti bármelyik nemzetnek.

Nem tudod sokszorosítani a gazdagságot azáltal, hogy elosztod.

A bejegyzés trackback címe:

https://maitos.blog.hu/api/trackback/id/tr642478015

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nemzetközi Szocialista Barátság Ifjúsági Űrhajós Találkozó? Jampikám, te is jössz? 2010.11.29. 09:08:30

Jól tudtam, miről beszél. Én is dühös voltam, úgy éreztem: átvertek. Most már kétségtelen volt, hogy minden felnőtt, aki csak él ezen a Földön – kivéve persze nagymamát – hazudik. Ettől a végtelenül keserű felismeréstől már nemcsak a falu m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása